Book presentation:“The Russian-Ukrainian gas crisis”

March 5th, 2010, presentation of the book Iulian Chifu, Oleksandr Sushko, Oazu Nantoi – “The Russian-Ukrainian gas crisis” will take place from 11:00 to 13:00 at the press-centre of the National News Agency of Ukraine UKRINFORM (Kyiv, Bogdana Khmelnytskogo street, 8/16). Borys Tarasyuk will make the presentation as a welcome speaker.

The publication aims  to provide  for comparative analysis of 2009 Russia-Ukraine gas
crisis’  impact on decision-making processes  in  the  three neighboring countries: Ukraine, Romania and  the Republic of Moldova. The research  is based on cognitive  institutionalized approach developed by the Crisis Management Europe Program under the guidance of the Center for Crisis Management Research and Training (CRISMART) at the Swedish National Defense College.

Bilingual: English- Ukrainian; Translation: Oksana Shulyar

About authors:

 • Oleksandr Sushko is a Research Director of the Institute for Euro-Atlantic cooperation (Kyiv, Ukraine), activist and expert of “Europe without Borders” civic initiative, his feld of expertise: foreign and security policy, European integration, EU and NATO-related studies, freedom of movement, visa regimes.
 • Iulian Chifu is  the Director of  the Confict Prevention and Early Warning Bucharest, and professor at  the National School  for Political and Administrative Studies Bucharest, specialized in Confict Analysis and Decision Making in Crisis, Romania.
 • Oazu Nantoi is a Project director of the Institute for Public Policy (Chisinau, Republic of Moldova). Oazu is one of the key authors of well know concept for Transnistria solution: Democratisation, Decriminalisation, Demilitarisation (“Three D”).
Advertisements

3 responses to “Book presentation:“The Russian-Ukrainian gas crisis”

 1. Mircea Nicolae V

  Ukraina dispune de spatii si capacitati reduse de stocare a gazului metan, dar are posibilitati mari de stocare a propanului si mercaptanului.
  Fostele tari satelite care au aderat prin consens la spatiul economic CAER, beneficiau de raporturi de cleering intre ele.
  Ex. bulgarii vindeau castarveciorii cu 10% din pretul mondial, romanii carnea, vinul, mobila, ungurii pesta sovina, polonezii pieile, germanii strunguri, masini, arme de tir, cehii vindeau sticlarie si portelanuri Bohemia, etc. Comunitatea statelor cu democratie populara livrau minereuri, petrol, gaze, utilaje, tractoare, avioane, helicoptere, hartie de ziarr, etc. in raporturi procentuale echitabile. Fiecare societate productiva obtinea 15 – 20 % profit ce era investit in retehnologizare, marketing si premierea angajatilor dibaci.
  Dupa desetatizare, s-au polarizat resursele in mainile catorva persoane, care prin megafraude si qvadidelict au cautat obtinera unor profituri uriase speculund preturile unor produse cu consumatori captivi. Ex. benzina, motorina, gpl, lemn, matale feroase si neferoase, ciment, carbune, etc.
  Daca un catatea din CAER putea cumpara cu venitul unei luni, 1 tona de benzina sau motorina sau 150 kg carne sau preparate, 1000 de paini, 1 tona cartofi, 10 perechi de incaltamite, 5 costume de haine, etc si mai putea depune la CEC 15-25 % depozite, acum situatia este altfe.
  Cu 150 euro venitul mediu real pentru 85% din populatia din stalele foste CAER un cetatea poate cumpara cate doua plinuri benzina, o pereche de pantofi buni, un sfert de costume de maine, 5% dintr-o mobila, chiria si intretinera pe o luna, 10% dintr-un concediu, imprumutand de la banci cu o dabanda reala de 20 % diferenta de 100 euro ca sa supravietiasca, pe termen de 30 de ani.
  Astfel, un ukrainian cu un salariu mediu adica a unui colonel de militie, nu mai are posibilitatea sa achite facturi la intretinere mai mari de 50 de ori decat cele anterioare.
  Astfel nici statul nu mai poate achita facturile la gaze, si oamenii ajung la disperare, sa consume caini, pisici, gaini moarte, pesti morti, si sa se incvalzeasca cu cartoane de la supermarketurile nemtesti.
  In carte am gasit o interpretate pseudo docta a fenomenului, vazuta din prisma unui posibil conflict militar dintre cele doua state surori.
  Daca autorii ar fi laut si opinii ale unor oameni care cunosc bine realitatile, nu ar fi abordat subiectul din prisma unor elitisti cu idei democrate, dar care nu cunosc realitatile obiective in care traiesc.
  In ultimul timp gasesc noi cote bibliografice ale unor doctori, care nu stiu sa tina repotofonul in sacosa, pixul in suport si limba in cavitatea bucala si se preting cunoscatori.
  O analiza politica cere un discernamant, un echilibru, o obiectivitate, o analiza profesionista a unor fenomene.
  Sitmati autori, intre ce se preda la facultate, intre ceea ce se scrie in presa, intre curentele de opinie se ascund multi diletanti, care nu ar putea gestiona nici macar un chiosc de vandut ziare, dar sa mai formeze opinii despre anumite fenomene complexe.
  Astept o editie in care sa se scrie despre cei 58.000 de ukrainiei care au murit in case din cauza frigului, cele 3.800 de eleve plecate din licee direct la hoteluri de cartier, “comisioanele” de 8 md euro primite de formatori de opinie si oligarhi rusi si uktrainiei, asasinate la comanda, spionaj, acte de terorisn sau diversiune.
  Pana atunci aceasta lucrare are o valoare stiintifica redusa si un cerc de difuzare ostil.
  Sincer nu mi-as sori acesta lucrare in biblioteca. Mai bine citesc Asimov, Braun sau Petre Ispirescu.
  Si nu in ultimul rand, atantie la nuante.
  Emilian Aviresc`u

 2. Emilian Avirescu

  In cercurile financiare bine informate se aude ca sunt intentii pentru infiintarea unei banci de policompensare pentru tarile foste CAER, lucru saluar.
  China s-a oferit sa acopere cu 80 md eoro 51 % din capiatlul de rulaj, diferenta revenind celorlalte state.
  Dupa deschiderea oficiala a acestei banci, se va putea vorbi despre o noua era in economia momdiala si translatarea crizei acolo unde a fost generata cu riscul infomeratii a 140 milioane de oameni dispetari datori la banci, ce sunt insolvabili.
  Pe de alta parte dupa Grecia, ar urma Irlanda, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Romania, Ukraina, Moldova, Giorgia, Irak, EAU, Brazilia si in final USA post Obama. Asta fara conflicte militare majore la orizontul anului 1020.
  Atunci 8 state vor putea detine 95 la suta din productia mondiala, 80 % din rezervele valutare, 70 % din populatia globului si 35% din rezervele de hrana, 28% din resursele de hidrocarburi si minereuri.

 3. Comentariile dvs. mi se par cel putin tendentioase. Scenarii apocaliptice poate face oricine. Aveti si dovezi ? :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s