“Continui sa cred ca putem construi o Romanie in care europenismul sa nu fie doar o «forma fara fond»” – afirmă Crin Antonescu, presedinte PNL

crin-antonescu– Domnule Crin Antonescu, aveti deja o experienta de 19 ani pe scena politica din Romania. Si pentru ca vorbim de saptamanalul “Top Business”, voi incepe acest interviu adresandu-va o intrebare pragmatica, specifica oamenilor de afaceri. Care sunt avantajele si dezavantajele persoanelor care au statutul de politician de/in Romania ?

Crin Antonescu: – Inteleg ca intrebarea se refera in general la oamenii politici si la realitatile din Romania, nu la mine … Voi incerca sa fiu la fel de pragmatic si concis.
Avantaje: unu – politicienii “deschid usi” intr-o masura incomparabil mai mare decat ceilalti cetateni; doi – un politician are sansa unor salturi spectaculoase, justificate sau nu, in cariera, sansa de asemenea incomparabila cu a majoritatii cetatenilor, indiferent de profesie sau domeniu de cariera; trei – politicienii au avut sansa unui acces direct si imediat la resursele financiare, deci sansa de a se imbogati a fost net superioara majoritatii populatiei. Astea au fost percepute ca avantaje si urmarite in buna masura de cei care au optat pentru cariera politica. Iar, din pacate, generatia tanara nu a venit spre domeniul politic ca urmare a unor idealuri si credinte, ci strict pentru a obtine aceste avantaje.
Dezavantaje: unu – lipsa de credibilitate, pentru ca, desi nicaieri in lume politicienii nu sunt prea iubiti, in Romania ei nu sunt deloc respectati, ceea ce constituie un handicap important pentru un om politic; doi – sunt, intr-un fel si din vina lor, victime ale perceptiei publice despre ei insisi; ca sa simplificam, isi inchipuie fara temei ca sunt sau au devenit cineva, numai pentru ca, fara a-i respecta in fapt, lumea se comporta  reverentios cu ei; trei – au o sansa mai mica in ce priveste acel aspect pretios pentru fiecare om, adica viata privata, viata de familie.

– Extinzand putin spatiul de discutie, cum credeti ca e perceput pe plan extern statutul de om politic roman ?

CA: – Daca ne referim la perceptia externa, trebuie sa admitem ca politicienii romani au o conditie destul de fragila. Dar am vazut, ce-i drept de la distanta, ca si in acest context functioneaza vechea zicala “Omul sfinteste locul” si ca depinde de fiecare in parte cum este perceput, respectat, pretuit. Evident, in acest context nu putem face abstractie si de anumite conditionari care nu tin direct de capacitatile oamenilor politici. Ca presedinte al Romaniei, prim ministru sau ministru de externe (ma refer la aceste trei functii deoarece ele au cea mai mare vizibilitate in plan extern) poti fi un om cu adevarat exceptional, dar tot vor exista limitari care tin de pozitia tarii pe care o reprezinti, de importanta ei, de esicherul politic, de perceptia prin mass-media si de realitatea ei de perceptie. [more]

interview conducted by G. Ionita

Publicat în Top Business, no. 767 ( 28 mai – 3 iunie 2009)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s